Kaiutinta tai kaiutinrakennussarjaa valittaessa ovat valintakriteereinä usein yksistään sisustukselliset syyt sen enempää asiaan syventymättä. Mallivalintaa olisi kuitenkin hyvä lähestyä oma kuuntelutila huomioiden. Näin voidaan luoda hyvä pohja kaiuttimille toimia tärkeimmässä tehtävässään.

Ajatellaanpa tilannetta jossa 50 neliön kuuntelutilaan valittaisiin pieni kaiutinmalli ja kuunneltaisiin esitystä 4 tai 5 metrin kuunteluetäisyydellä. Ääni leviäisi kohtuuttomasti kaiuttimen ympärille vähäisen suuntaavuuden myötä ja aikaiset heijastukset rajapinnoista aiheuttaisivat alkuperäisen esityksen värittymistä kauaksi kuuntelupaikalle.

Pienen kaiuttimen resurssit huomioiden bassotoistokin jäisi vaatimattomaksi eikä kovin realistista pohjaa saavutettaisi esimerkiksi klassisen musiikin esitykselle suuressa kuuntelutilassa. Tilanne muuttuu kun pieni kaiutin sijoitetaan pieneen huoneeseen ja sitä kuunnellaan lyhyemmän matkan päästä

Ääneen tulee lämpöä bassotoiston vahvistuttua huoneen vaikutuksesta ja esitys kuulostaa puhtaalta.

Kuuntelutilan koko ja kuunteluetäisyys on siis tiedostettava monella tapaa. Jos kyseessä on vaikkapa kuuntelutila joka avautuu keittiöön, on bassotoiston suhteen huomioitava myös keittiö.

Tietokonekäyttöön tai lähikenttämonitoriksi soveltuu oikealla sijoituksella pienet kaiutinmallit tai Kaakkuri joka on yksipistesäteilijä. Malliversion valinnassa suljetut koteloratkaisut toimivat paremmin pienissä huoneissa ja seinän läheisyydessä tai kun kokoonpanoon kuuluu erillinen Subwoofer. Refleksiviritteiset, bassotoistoltaan herkemmät koteloversiot ovat paikallaan sellaisenaan kun kuuntelutila on kookkaampi ja kaiutin voidaan sijoittaa irti rajapinnoista.

On huomioitava että kaiuttimen koko ja kotelon viritystyyppi ei kuitenkaan aina yksistään ratkaise sitä mikä kaiutin on sopiva minnekin. Kaiuttimen sähköakustisella suunnittelulla voidaan mallin koosta riippumatta paljon huomioida mallin soveltuvuutta yksilölliseen kuuntelutilaan.

Harrin Kaiuttimen kaiutinmallisto on innovatiivinen ja erinomaisesti erilaiset tilat huomioiva, koska jopa samasta kaiutinmallista löytyy useita erilaisia koteloversioita.

Sopiva kaiutinmalli löytyy parhaiten kun selvitetään asiaa yhdessä. Siirry sivulle kaiuttimien valinta, vastaile kysymyksiin ja ota yhteyttä

 

Harrin Kaiutin
040-557 1778

Sykäräisentie 1518
69410 SYKÄRÄINEN

harri.isoniemi@harrinkaiutin.fi
Myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Go to top

www.harrinkaiutin.fi | Copyright Harrin Kaiutin | Sivut toteutti: webser