Kaiutinta tai kaiutinrakennussarjaa valittaessa usein yhtenä tärkeänä valintakriteerinä on koko, sen enempää asiaan syventymättä. Koolla tietysti on oma merkityksensä, varsinkin fyysisesti ajatellen tilaa ja siihen sijoitettavaa kaiutinta.

Kuitenkin asiaa olisi lähestyttävä ei suunnasta, jos tarkoituksena on saada tiettyyn tilaan sovitettua kaiutin joka toimisi luokassaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Ajatellaan vaikka tilannetta, jossa kuuntelutila olisi 50m2 ja kaiutinta kuunnellaan 4-5m päästä.

Jos tähän tilaan valitaan pieni kaksitiekaiutin, jossa on pienikokoinen kolmen tai neljän tuuman bassokeskiääninen sekä tarkoituksen mukainen kalottidiskantti, niin ollaan tilanteessa jossa kaiuttimen suuntaavuusominaisuudet jäävät kovin vaatimattomaksi kauaksi kuuntelupaikalle ja ääni leviäisi kohtuuttomasti kaiuttimen ympärille.

Yleistäen vähän provosoivasti voisi sanoa että lopputulos olisi huono, äänen puhtaudesta ei voisi juuri puhua kauaksi kuuntelupaikalle. Toki tarpeita on monenlaisia ja taustamusiikin kuunteluun laajalle säteilevä kaiutin voi puoltaa paikkaansa isossa tilassa.

Lisäksi pienen kaiuttimen herkkyys on usein vaatimaton ja tehonkestokaan ei ole kookkaampien veljien luokkaa. Kovin realistista pohjaa ei esimerkiksi massiiviselle klassisen musiikin esitykselle voisi saavuttaa pienellä kaiuttimella suuressa tilassa.

Iso tilaan tarvitaan enemmän äänenpainetta ja myös kaiuttimen resursseja kuin pieneen tilaan.

Tilanne muuttuu kun sama kaiutin viedään pieneen huoneeseen ja sitä kuunnellaan esim. 1,5-2,5 metrin päästä. Ääneen tulee lämpöä bassotoiston vahvistuttua pienen huoneen vaikutuksesta ja lähikentästä pienemmänkin kaiuttimen ääni kuulostaa puhtaammalta.

Läheltä kuunneltuna on suotavaa että kaiutinelementtien väliset etäisyydet jää pieneksi. Vielä parempi jos kyseessä on yksipistesäteilijä, vaikkapa Kaakkuri, joka on esimerkiksi tietokonekäyttöön tai tarkkailukaiuttimeksi, todelliseen lähikenttäkuunteluun oivallinen valinta.

Kuuntelutilan koko ja kuunteluetäisyys on siis tiedostettava ennen kaiutinvalintaa. Esimerkiksi jos kyseessä olisi 20m2 tila, mutta se avautuu keittiöön jne. on bassotoiston suhteen huomioitava koko tilakoko, siis myös keittiö.

On kiinnitettä myös huomiota siihen minkä version mallista valitsee, esimerkiksi suljetut versiot toimii paremmin pienissä huoneissa ja seinän läheisyydessä, mutta jos kokoonpanoon tulee subwoofer (joka aina käytössä), kannattaa paremman integroitumisen vuoksi valita suljettu versio vapaaseen sijoitukseen ja isompaankin tilaan.

On kuitenkin huomioitava poikkeuksiakin tässä asiassa. Akustointi vaikuttaa myös lopputulokseen.

Jonkinlainen karkea tilakoon arviointi ja soveltuvat mallit voisi olla tässä:

Lähikenttä 0,5-1,5m; mallit 1.1, M13, Teeri (U16) Kaakkuri (G18) sakä Metso (G18-W) varauksin.

Pieni tila noin 15m2 tai alle, (kuunteluetäisyys 1,5-2,5m) tähän tilaan sopivat parhaiten pienemmät mallit, osa suuremmista malleista toimii myös hyvin, mutta tiettyjä asioita on silloin huomioitava:

Refleksimallit on viritettävä normaalia alemmas ja joskus sointitasapainoa on syytä tarkistaa tilaan sopivaksi. Nämä toimenpiteet on tehtävissä helposti myös rakennussarjapuolella.

1.1, M13, Teeri (U16), Kaakkuri (G18), Huuhkaja (P21) sekä tietyt malliversiot Metso (G18-W) ja Loimu-malleista.

Keskikokoinen tila noin 25m2, ( kuunteluetäisyys 2-4m ) tähän yleisempään tilaan mallit löytyy laajalla rintamalla, 5-8 tuuman elementtikoot ovat toimivia; M13, Teeri (U16), Kaakkuri (G18), Huuhkaja P21), Metso (G18-W) sekä Loimu.

Iso tila 40-100m2, varsinkin jos kuunteluetäisyys on jopa yli 5 metriä saattaa olla haastava, koska kattokin on usein korkealla, jälkikaiku voi olla myös kovin pitkä.

Näin tiloihin olisi parempi valita suuntaavampi kaiutin, jolla on realistisemmat mahdollisuudet toimia haastavissa olosuhteissa. Loimu, Huuhkaja (P21), Metso (G18-W) sekä muut järeämmät mallit soveltuvat silloin parhaiten.

On huomattava että jako eri kaiuttimien sopivuuteen tilakohtaisesti on tässä karkeasti yleistetty ja pienissä tiloissa toimii esimerkiksi kookkaampi Huuhkaja (P21) erittäin hyvin, kunhan kuunteluetäisyys on ainakin 2 metriä.

Harrin Kaiutin
040-557 1778

Sykäräisentie 1518
69410 SYKÄRÄINEN

harri.isoniemi@harrinkaiutin.fi
Myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Go to top

www.harrinkaiutin.fi | Copyright Harrin Kaiutin | Sivut toteutti: webser