Kotelo

Kotelon tiiviys on erittäin tärkeää. Elementit pitää tiivistää tiivistenauhalla tai -renkaalla, jotta elementin reunus ei pääse resonoimaan,
eikä kotelo vuoda elementin reunoista. Jos sarjan mukana tulee tiivisterengas bassoelementille, se kannattaa kiinnittää elementtiin esim. paperiliimalla, jotta se pysyy paikallaan asennuksen ajan. Vaihtoehtoisesti käytetään tiivistenauhaa, vältä silloin nauhan venyttämistä kiinnitettäessä. Jatko laitetaan ruuvin kohdalle, tiivistenauhan päät hieman päällekkäin. Johtojen läpivientikohdat voi tiivistää esim. liimalla. Jos kotelossa on epätoivottuja vuotokohtia, ne saattavat aiheuttaa sivuääniä ja kotelon viritys muuttuu.

Jos kotelo on refleksiviritteinen, pitää refleksiputki myös tiivistää hyvin. Putken sisäpuolinen pää voidaan pyöristää siten, että putkea pyöritetään ja päätä lämmitetään läheltä kuumailmapuhaltimella. Kun muovi on pehmentynyt, päähän painetaan torvimainen muoto pullon kaulalla. Huomio, että putki tulee tällöin liimata jo kotelon kasausvaiheessa paikalleen. Ulkopuolinen pää voidaan pyöristää jo kasatussa kotelossa esimerkiksi käsijyrsimen pyöristysterällä, jossa on ohjainlaakeri (R 8-13mm).

Jos kotelossa on paljon tuki-/välilevyjä, kaapeli on syytä vetää liitinpaneelilta ylös ennen kasaamista. Kotelon ollessa jo kasattu, voi kaapelin laittaminen olla hankalaa.

Kun refleksiviritys toteutetaan refleksiaukolla, on tärkeää että aukko on saman kokoinen koko pituudeltaan. Aukon päät on hyvä pyöristää, jottei refleksiaukosta kuulu sivuääniä suurilla äänenpaineilla. Myös silloin kun käytetään refleksiputkea päät voi pyöristää.

Sarjojen 5-9 valmiiksi työstetty etulevy kannattaa pohjamaalata monta kertaa ohuesti, jokaisen kerroksen jälkeen pinnat hiotaan kevyesti.
Suuntaimen reunaan ei kuitenkaan saa muodostua maalista paksumpaa kaulusta. Varo hionnoissa suuntaimen arkaa reunaa. Kokeile miten diskantti sopii suuntaimeen, diskantin ja suuntaimen välille ei saisi jäädä suurta pykälää. Kotelon etureunojen viistäminen/pyöristäminen on suotavaa, sillä pyöristykset vähentävät reunaheijastuksia.

Jakosuodin

Jakosuodinosat liimataan esim. 6mm vanerille. Liimaus onnistuu helpoiten kuumaliimalla. Nippusidekeloissa liimaa kannattaa valuttaa myös kelan yli varsinkin nippusiteiden välistä. Komponenttien kytkentälangat kannattaa kiertää toistensa ympäri ennen juottamista, jotta liitoksesta tulee sekä sähköisesti että mekaanisesti pitävä. Jos komponenttien omat kytkentäjohtimet eivät ole tarpeeksi pitkät, niitä voi jatkaa kaiutinkaapelilla. Kytkennöissä kannattaa kuitenkin pyrkiä käyttämään mahdollisimman paljon komponenttien omia kytkentälankoja. Jakosuodinlevyn alle laitetaan tiivistenauhan palaset ja suodin kiinnitetään ruuvilla/ruuveilla ohjeen mukaan.

Keloilla, kondensaattoreilla tai vastuksilla ei ole väliä miten päin ne kytketään. Kelat on syytä pitää erillään toisistaan kuten langoituspiirrokseen on piirretty. Jos kela on tehty isommasta kelasta lankaa pois ottamalla, pitää langan päästä poistaa suojalakka raaputtamalla ennen juotosvaihetta. Tehovastuksien resistanssimerkinnät on yleensä muotoa 3R9, joka tarkoittaa 3,9 ohmin vastusta. R on aina pilkun paikalla, joten vastaavasti 39R tarkoittaa 39 ohmin vastusta. Diskanttielementtien napaisuus on merkitty 19 TAFD/G:ssä + ja - merkillä juotosnastojen pohjalevyssä, 801788DM elementissä punaisella merkillä + nastassa. Jos kelat ovat nippusiteillä kasattuja, kelan induktanssiarvon näkee nippusiteiden määrästä: 4 -> 1,8mH, 3 -> 1,5mH, 2 -> 1,0mH.
Tarkista aina lopuksi vaiheistus ja kytkentä!

Elementit

Elementtejä kiinnitettäessä kiristä ruuvit tasaisesti. Ruuvit kiristetään lopulliseen kireyteen vasta seuraavana päivänä, varo kiristämästä liikaa. Seas 19 TAFD/G:lle toimitetaan rakennussarjan mukana sopivat ruuvit, varmista että ne ovat sopivat. Liian pitkät ruuvit saattavat tulla suuntaimesta läpi.

Peerless-kartiodiskantti tiivistetään halkaisemalla ensin tiivistenauha kahteen osaan ja liimaamalla nauhan puolikas elementin laippaan.
Kun elementti on ruuvattu kiinni koteloon, poistetaan mahdollisesti ylituleva tiivistenauha mattoveitsellä. Seas 19 TAFD/G tiivistetään kevyellä akryylitiivistemassa renkaalla (60-70mm) ja kiinnitetään ruuveilla sisäpuolelta, kun kotelo on saatu valmiiksi. Suuntaimen ja diskantin välille ei saisi jäädä rakoa. Akryylitiivistemassaa saa yleisesti rakennus- tai sisustusliikkeistä, silikonia tai liimatiivistemassaa ei kannata käyttää. Muista juottaa diskanttiin johdot ennen asennusta. Bassokeskiäänisten mukana toimitetaan tiivisterengas, joka liimataan elementin laippaan paperiliimalla ennen asennusta.

Bassokeskiääniselle voi tehdä upotuksen jos mahdollista. Välttämätöntä se ei kuitenkaan ole, jos sopivia työkaluja ei ole saatavilla. Sarjoissa 5-9 rakennussarjan mukana tulee valmiiksi työstetty etulevy, jossa on elementtien upotukset valmiina.

Jos elementeissä ei ole merkitty selvästi napaisuutta, se voidaan testata 1,5 voltin paristolla. Paristo kytketään hetkeksi elementin napoihin, ja katsotaan mihin suuntaan kartio liikahtaa. Silloin kun kartio liikkuu ulospäin, on pariston (+) elementin (+) -navassa.

Valmiin kaiuttimen elementtien vaiheistuksen voi tarkistaa laittamalla kaiuttimet makaamaan lattialle elementit vastakkain ja toistamalla testisignaaleja testi-CD:ltä. Keskiäänielementtien ollessa vastakkain (melkein kiinni toisissaan) pitäisi esim. 200Hz:n taajuudella äänen vaimentua selvästi, kun kääntää toisen kaiuttimen liitinpaneelilta johdot väärinpäin. Vastaavasti diskanttielementtien ollessa vastakkain pitäisi esim. 4000Hz:n testisignaalin kuulua hiljaisemmin kun toisessa kaiuttimessa on johdot väärinpäin.

Vaimennusaine

Kaiutinkotelon sisätila pitää vaimentaa sopivalla vaimennusaineella. Kotelon vaimennus vähentää haitallisia heijastuksia ja seisovia aaltoja. Lisäksi vaimennus lisää kotelon tehollista tilavuutta.

Vaimennusainetta laitetaan ohjeen mukaisesti siten, että vaimennusaine ei vastaa aivan bassokartioon. Bassoelementin ympärillä on kuitenkin hyvä olla tasaisesti vaimennusainetta joka sivulla. Refleksiputken/-aukon päähän tulee jättää vapaata tilaa. Polyesterivanua voi ostaa esim. askartelu- tai kangaskaupoista. Lasivillaa tms. ei suositella käytettäväksi vaimennusaineena, sillä villasta tuleva hienojakoinen pöly kulkeutuu huoneilmaan refleksiaukon kautta.

Harrin Kaiutin
040-557 1778

Sykäräisentie 1518
69410 SYKÄRÄINEN

harri.isoniemi@harrinkaiutin.fi
Myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Go to top

www.harrinkaiutin.fi | Copyright Harrin Kaiutin | Sivut toteutti: webser