Eero Väisänen

Sarjat P17 S10, 1.1 BC25 S1, Sub 668

Sarjat P17 S10, 1.1 BC25 S1, Sub 668

Olen rakentanut muutamia Harrin sarjoja, ja ollut niihin hyvin tyytyväisiä, joten pakettia lähdettiin kasaamaan Harrin valikoimasta.

Pää- ja keskikaiuttimiksi valikoitui rakennussarjamalli P17, koska halvempien sarjojen BC25 diskantti ei minua miellyttänyt enää suuremmilla äänenvoimakkuuksilla (kokemuksia rakennussarjasta 2). Jotenka siis etukaiuttimiksi valittiin hieman paremmalla diskantilla oleva malli.

Takakaiuttimiksi valittiin tietokonekäytössä hyviksi todetut sarja 1:set. Kaiuttimet päätettiin tehdä suljettuun kotelotyyppiin Harrin suositusten mukaisesti, koska tarkoitus oli myös lisätä subwoofer matalien äänien tuomiseen.

Subbariksi valittiin Sub 668. joka ei ole mikään järin iso subbari, mutta katseluhuone ei tule olemaan kovinkaan iso ja isommat subwoofermallit olisivat maksaneet lähes tuplaten tähän verrattuna.

Kaiuttimet päätettiin rakentaa vanhojen ohjeiden mukaisesti 16mm MDF levystä, poikkeuksena subwooferin etu- ja takaseinä, jotka tein 25mm MDF levystä. Jokaisen kotelon kehikko on liimattu jiiriin, jonka jälkeen etu- ja takaseinämät on kiinnitetty liimalla ja läjällä ruuveja.

Tämä on osoittautunut mielestäni käteväksi työtavaksi, koska näin voidaan kotelon kasaamista helpottaa, näin voidaan vain toinen seinämä kiinnittää kerrallaan ja puristus saadaan ilman puristimia.

Koteloiden liimaamisen jälkeen ruuvinkannat kitattiin ja koko kotelot hiottiin ympäriinsä.

Sen jälkeen tuli pintamateriaalin aika. Pintamateriaaliksi valittiin 1,5mm koivuviilu, joka myöhemmin käsiteltiin Osmo Colorin kirsikka sävyllä  ja viimeistelyksi päälle vedettiin saman tuoteperheen kirkas pinnoite. Pinnasta tuli todella tasainen ja hyvä.

Kotelon kasaaminen onnistui ilman mitään ongelmia  ja Harri lähetti ystävällisesti pyytämämme BC25 diskanttien jyrsintäjigit. Näin saimme jokaisen kaiutinelementin upotettua.

Kaiuttimien rakentelun osalta projekti onnistui hyvin ja lopputulos miellyttää silmää. Kaiuttimia on vasta koekuunneltu, käytännössä selvitetty vain että ne ylipäätään toimivat, joten suurempia analyysejä kaiuttimien toiminnasta ei vielä voi antaa.

Kuuntelukokemuksista on tulossa lisää palautetta myöhemmin.

Kiitos kuitenkin hyvästä palvelusta ja mahtavasta tuesta projektissa/projekteissa mitä olen kaiutinrakenteluharrastuksessani kohdannut.

Eero Väisänen

 

Myöhemmin annettua palautetta:

Rakentelin tuossa ehkä puoli vuotta sitten tuon kotiteatteripaketin mistä annoinkin palautetta sinulle, kuuntelupalaute jäi vielä vähäiseksi, mutta nyt olen saanut asennettua kaiuttimet paikoilleen.

Elikkä: Mielestäni kaiuttimet toimivat musiikin kuuntelussa, niin 2.1 kuin 5.1 käytössä erinomaisesti.

Minun mielestäni normaalin musiikin kuunteleminen 5.1 järjestelmästä niin että musiikki kuuluu kaikista kaiuttimista luo mukavasti tilantuntua, ikäänkuin konserttifiilistä.

Musiikkikäytössä kaiuttimet riittävät mainiosti, myös subbarissa riittää potkua tarpeeksi. Elokuvakäytössä kaiuttimet toimivat niinikään hyvin, ja olen niihin hyvinkin tyytyväinen.

Jälkeenpäin ajateltuna subbari olisi saanut olla nykyisten action-elokuvien erikoistehosteisiin ehkä hieman suurempi ja tasoja joutuu laskemaan, koska yksittäiset tehostepiikit eivät toistu muuten puhtaasti. 

Kuitenkin subbariakin pystyy pitämään vähintäänkin riittävän kovalla. Kokonaisuudessaan olen tähän kokonaisuuteen hyvin tyytyväinen, ja jos tätä jotenkin haluaa päivittää, niin helppohan tähän on isompi subbari vaihtaa tulevaisuudessa.

Eero Väisänen

Muita artikkeleita tässä kategoriassa:

Liittyvät artikkelit

Harrin Kaiutin
040-557 1778

Sykäräisentie 1518
69410 SYKÄRÄINEN

harri.isoniemi@harrinkaiutin.fi
Myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Go to top

www.harrinkaiutin.fi | Copyright Harrin Kaiutin | Sivut toteutti: webser