Follow Me on Pinterest
Latest Pins:
Administrator

Administrator

osina

Palaute Loimu pilarirefleksi

En ollut tyytyväinen kaiuttimiini, niiden sointi tässä nykyisessä kuuntelutilassa antoi toivomisenvaraa. Päätin lähestyä Harria sähköpostilla, johon olin piirtänyt mittakaavaisen kuvan kuuntelutilastani sekä jotain tietoja rakennus materiaaleista. Harri soittikin minulle myöhemmin samana iltana, keskustelimme pitkään kuuntelutilasta ja materiaalien ominaisuuksista joista se on tehty sekä tietysti kaiuttimista. Itse olin ajatellut kaiuttimiksi Hehkuja, mutta kuuntelutila ja sen rakennusmateriaalit huomioiden Harri suositteli Loimua. Muutaman päivän asiaa mietittyäni päätin tilata Loimut, päätöstä helpotti myös se että Harrilla oli Loimujen kotelot valmiina.

Valmistusprosessin aikana keskusteltiin vielä kaiuttimen yksityiskohdista. Sisäinen johdotus jäi jokseenkin vakioksi, jakosuotimissa päädyttiin parempiin kondensaattoreihin. Harrin lähettämien värimallien mukaan tein värivalinnan, joka osoittautui onnistuneeksi heti kaiuttimet nähtyäni.

Loimut kävin hakemassa paikanpäältä, näin pääsin näkemään myös Harrin toimitilat ja tietenkin kuuntelemaan kaiuttimiani Harrin upealla laitteistolla. Kuuntelimme eri tyylisuuntien musiikkia äänenvoimakkuutta vaihdellen ja täytyy sanoa että Loimut soivat loistavasti. Myös kaiuttimien ulkonäkö ja työnjälki oli loistavaa, pinnan viilutus, pintakäsittely oli tehty huolellisesti ajatuksella. Paikanpäällä sain myös yksityiskohtaiset ohjeet kuinka pidän kaiuttimet vuosia uudenveroisessa kunnossa.

Harrin suhtautuminen työhönsä ja työnsä tuloksiin teki minuun vaikutuksen. Tarkkuus, huolellisuus ja huolenpito jatkuvat tuotannosta, työn luovuttamiseen asiakkaalle ja jopa kaiuttimien kuormaamiseen asiakkaan autoon.

Kaiuttimet heti kotiin saatuani ja ensi kuulemalta tiesin tehneeni hyvän kaiutinvalinnan. Matalien äänien toistoon tuli toivottua tanakkuutta ja sävykkyyttä. Loimujen rasittamatonta ja ilmavaa sointia jaksaa kuunnella tunteja yhteen menoon. Myös musiikkimakuni on laajentunut näiden parinkuukauden aikana joina Loimut ovat minulla olleet, koska olen testannut kaiuttimien ja laitteiston sointia erityylisuuntien musiikkia kuunnellen.

Kaiuttimien lisäksi ostin Harrilta myös Graditechin valmistamat kaiutinkaapelit, joihin olen myös tyytyväinen.

Kokemus kaiuttimien hankinta prosessista oli miellyttävä, mitään ikäviä yllätyksiä ei tullut missään vaiheessa. Voin suositella yhteyden ottoa Harriin, jos suunnittelet uusien kaiuttimien, laitetelineiden tai muiden hifi ja high end tuotteiden hankintaa.

Heinolassa 29.7.2013                               Matti Rytkönen

 

sub lunniSubwoofer-mallit räätälöidään kaiuttimien, tilan, tarvittavan äänenpaineen ja ulkonäkökysymysten mukaan. Näin saadaan integroituminen onnistumaan mahdollisimman hyvin.

Suuntaus kaiuttimilla on pienempiin päin ja jakotaajuuden ollessa korkea, on sovitukseen sekä subwooferin rakenteeseen ja ominaisuuksiin kiinnitettävä aina vain enemmän huomiota.

Bassotoisto on alue, joka pilaa usein hyvänkin kaiuttimen toiston. Siksi on syytä kiinnittää erityisen paljon huomiota eri näkökohtiin.

Ei riitä, että paperilla kaikki näyttää hyvältä. Subwooferin paras paikka ei useinkaan ole siellä, missä sille olisi huoneessa parhaiten tilaa, vaan paikkaa joudutaan hakemaan ohjeiden mukaan. Mahdollisuus sijoittaa subwoofer useampaan kohtaan huoneessa on silloin eduksi. Ongelmallisimmat paikat ovat kokemuksesta jo tiedossa ja ne voidaan sulkea pois suunnitteluvaiheessa.

Täältä löydät jo mallistosta poistuneita kaiuttimia vuosien varrelta.

Kuvia eri malleista:

kakaduTervetuloa tutustumaan kaiutinmallien arkistoon.

Täältä löydät jo mallistosta poistuneita kaiuttimia vuosien varrelta.

Vanhat mallit

Joitakin vanhempia malleja saatavissa vaikka ovatkin poistuneet nykyisestä mallistosta.

sarja9-1Tervetuloa tutustumaan rakennussarjamalliston arkistoon.

Täältä löydät jo mallistosta poistuneita rakennussarjoja.


- Rakennussarjamallisto 1

 

- Rakennussarjamallisto

- Subwooferit

 

hjghg

osina

pdf    Sarja P18 S10 Kotelopiirros

pdf    Sarja P18 R13 Kotelopiirros

pdf    Sarja P18 R17 Kotelopiirros

 

 

Laadukkaat Seasin ja Vifan kaiutinelementit.

Taitavasti toteutettu suodinsuunnittelu ja vahva kokemus kaiuttimen luomistyöstä.

P18 rakennussarjakaiuttimen avara ääni luo nautinnollisen ja innostavan kuunteluelämyksen.

Kaiutin soveltuu parhaiten pienehköön, alle 20m2 tai keskisuureen 20-40m2 kuuntelutilaan.

Sarja P18 sopii myös vähän kokemusta omaavalle harrastajalle.

Valittavissa refleksiversiot; Jalustamalli P18 R13 ja pilarimalli P18 R17.

Refleksiversiot antavat lisää tukevuutta bassotoistoon. Maltillinen, mutta dynaaminen bassotoisto ulottuu refleksinä noin 40Hziin.

Subwooferin pariksi käy hyvin suljettu versio P18 S10, joka on myös hyvä vaihtoehto pieneen alle 15m2 tilaan.

Keskikaiutin kannattaa rakentaa suljetulla koteloversiolla (syvyysmitta voi olla myös 160mm), varsinkin jos kaiutin sijoitetaan pääkaiuttimiin nähden lähemmäs takaseinää tai tasopintaa.

Kaiutinta saa myös valmiina, kuvan refleksi jalustamalli loimukoivuviilutettuna 395 euroa kpl.

 

 

 

Metso pilari refleksi, Metso suljettu, EP14 suljettu..

Viikonloppuna ehdin laittaa Metsot kiinni laitteisiin ja vähän kuunnella, joten ajattelin pistää lyhyet ensikommentit.
Lähetys tuli perille täydessä kunnossa, kaunista katseltavaa ovat nämä Metsotkin.

Ja ääni sitten, kuten hyvin itse tiedätkin, on se hieno.

Vanhoihin Hifi 85:iin verrattuna tosiaan äänensävy on aluksi ehkä hieman kuivakka ja basso ei yllä todellakaan niin alas kuin vanhoilla (tosin nuo HIFI 85:set toistavatkin häkellyttävän matalia ääniä).

Mutta eipä se käytännön toimissa tunnu haittaavan, mitä enemmän korva tottuu Metson soundiin, sitä miellyttävämpi se on, puhdas, mutta ei kliininen.

Akustinen kitara kuulostaa häkellyttävän hyvältä, vanhat Oldfieldit ja Alan Parsonsit soivat myös kauniisti. Ja voimaa on toistossa toki myös.

Pikaisissa leffakokeiluissa nuolet ja lentokoneet suihkivat ympäri huonetta vakuuttavasti ja ryminäkohdissa äänenpainetta löytyy tarvittaessa enemmän kuin omat vanhat korvat kestävät.

Täytyy jatkaa ensi viikolla kuunteluharjoituksia kun palaan kotiin.

Kiitokset hienosta kaiutinsetistä!

Yrjö Toiviainen

 

Myöhemmin Yrjön antama kommentti tästä setistä:

Metsot ovat vallan erinomaiset kaiuttimet, jotka vieläkin joka kerta kuunnellessa ilahduttavat ja hätkähdyttävät puhtaalla äänellään.

 

Sarjat P17 S10, 1.1 BC25 S1, Sub 668

Olen rakentanut muutamia Harrin sarjoja, ja ollut niihin hyvin tyytyväisiä, joten pakettia lähdettiin kasaamaan Harrin valikoimasta.

Pää- ja keskikaiuttimiksi valikoitui rakennussarjamalli P17, koska halvempien sarjojen BC25 diskantti ei minua miellyttänyt enää suuremmilla äänenvoimakkuuksilla (kokemuksia rakennussarjasta 2). Jotenka siis etukaiuttimiksi valittiin hieman paremmalla diskantilla oleva malli.

Takakaiuttimiksi valittiin tietokonekäytössä hyviksi todetut sarja 1:set. Kaiuttimet päätettiin tehdä suljettuun kotelotyyppiin Harrin suositusten mukaisesti, koska tarkoitus oli myös lisätä subwoofer matalien äänien tuomiseen.

Subbariksi valittiin Sub 668. joka ei ole mikään järin iso subbari, mutta katseluhuone ei tule olemaan kovinkaan iso ja isommat subwoofermallit olisivat maksaneet lähes tuplaten tähän verrattuna.

Kaiuttimet päätettiin rakentaa vanhojen ohjeiden mukaisesti 16mm MDF levystä, poikkeuksena subwooferin etu- ja takaseinä, jotka tein 25mm MDF levystä. Jokaisen kotelon kehikko on liimattu jiiriin, jonka jälkeen etu- ja takaseinämät on kiinnitetty liimalla ja läjällä ruuveja.

Tämä on osoittautunut mielestäni käteväksi työtavaksi, koska näin voidaan kotelon kasaamista helpottaa, näin voidaan vain toinen seinämä kiinnittää kerrallaan ja puristus saadaan ilman puristimia.

Koteloiden liimaamisen jälkeen ruuvinkannat kitattiin ja koko kotelot hiottiin ympäriinsä.

Sen jälkeen tuli pintamateriaalin aika. Pintamateriaaliksi valittiin 1,5mm koivuviilu, joka myöhemmin käsiteltiin Osmo Colorin kirsikka sävyllä  ja viimeistelyksi päälle vedettiin saman tuoteperheen kirkas pinnoite. Pinnasta tuli todella tasainen ja hyvä.

Kotelon kasaaminen onnistui ilman mitään ongelmia  ja Harri lähetti ystävällisesti pyytämämme BC25 diskanttien jyrsintäjigit. Näin saimme jokaisen kaiutinelementin upotettua.

Kaiuttimien rakentelun osalta projekti onnistui hyvin ja lopputulos miellyttää silmää. Kaiuttimia on vasta koekuunneltu, käytännössä selvitetty vain että ne ylipäätään toimivat, joten suurempia analyysejä kaiuttimien toiminnasta ei vielä voi antaa.

Kuuntelukokemuksista on tulossa lisää palautetta myöhemmin.

Kiitos kuitenkin hyvästä palvelusta ja mahtavasta tuesta projektissa/projekteissa mitä olen kaiutinrakenteluharrastuksessani kohdannut.

Eero Väisänen

 

Myöhemmin annettua palautetta:

Rakentelin tuossa ehkä puoli vuotta sitten tuon kotiteatteripaketin mistä annoinkin palautetta sinulle, kuuntelupalaute jäi vielä vähäiseksi, mutta nyt olen saanut asennettua kaiuttimet paikoilleen.

Elikkä: Mielestäni kaiuttimet toimivat musiikin kuuntelussa, niin 2.1 kuin 5.1 käytössä erinomaisesti.

Minun mielestäni normaalin musiikin kuunteleminen 5.1 järjestelmästä niin että musiikki kuuluu kaikista kaiuttimista luo mukavasti tilantuntua, ikäänkuin konserttifiilistä.

Musiikkikäytössä kaiuttimet riittävät mainiosti, myös subbarissa riittää potkua tarpeeksi. Elokuvakäytössä kaiuttimet toimivat niinikään hyvin, ja olen niihin hyvinkin tyytyväinen.

Jälkeenpäin ajateltuna subbari olisi saanut olla nykyisten action-elokuvien erikoistehosteisiin ehkä hieman suurempi ja tasoja joutuu laskemaan, koska yksittäiset tehostepiikit eivät toistu muuten puhtaasti. 

Kuitenkin subbariakin pystyy pitämään vähintäänkin riittävän kovalla. Kokonaisuudessaan olen tähän kokonaisuuteen hyvin tyytyväinen, ja jos tätä jotenkin haluaa päivittää, niin helppohan tähän on isompi subbari vaihtaa tulevaisuudessa.

Eero Väisänen

Sivu 1 / 7
kaakkuri

Harrin Kaiutin
040-557 1778

Sykäräisentie 1518
69410 SYKÄRÄINEN

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Myös iltaisin ja viikonloppuisin.